İSGÜM Nedir? İSGÜM Ne Yapar ? Pnömokoyoz ve Asbest Çalışmaları
Ekleyen: Web Master
Kategori: Genel
Görüntülenme: 5741
17 Eyl 2020

İSGÜM Nedir? İSGÜM Ne Yapar ? Pnömokoyoz ve Asbest Çalışmaları

İSGÜM Nedir?

İSGÜM, iş sağlığı ve güvenliği eğitim araştırma enstitüsü kısaltmasıdır. Aile çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı birimlerinden bir tanesi olup ortam ölçümleri ve çalışanlarda sağlık testleri yapılması gibi hizmetler sunmaktadır.

İşyerlerinde bulunan toz,  ısı, ışık, duman, gaz, buhar, sis gibi fiziksel ve kimyasal maddeler, çalışanların sağlığı için belirli bir aralıkta bulunması gerekmektedir.

İSGÜM Ne Zaman Kurulmuştur?

Çalışma Bakanlığı ülkemizde 1945 yılında kurulmuş olup bu tarihte yurt dışına sınavla 2 ekonomist, 1 hekim olmak üzere 3 kişi göndermiştir. Hekim olarak 1947 – 1951 yılları arasında Amerika’ya giden Dr. İsmail Topuzoglu geldiğinde İSGÜM kuruluşunda büyük katkı sağlamıştır.

1968 yılında Birleşmiş milletler kalkınma fonu finansmanı ile ILO uzmanı İSGÜM kuruluş çalışmalarına başlamıştır.  Çalışama Şartları ve çevreyi iyileştirme programı kapsamında 26 Mart 1969 yılında İSGÜM kurulmuştur.

İSGÜM Nerede Kurulmuştur?

İSGÜM ilk olarak İzmir’de kurulmuştur. Daha sonra Zonguldak, İstanbul, Adana ve Kayseri’ye de bölge laboratuarları kurulmuştur. Daha sonra Kocaeli ve Bursa Laboratuar bölge Müdürlükleri kurularak değişen sanayi bölgelerine hizmet verilmeye devam edilmiştir. Zonguldak ilinde kömür ocakları bulunması ve buralarda ortama ölçümü ile çalışanların sağlık değerlerinin ölçülmesi açısından önem taşımaktadır.

İSGÜM Ne Yapar?

İSGÜM genel olarak ortam ölçümü ve çalışanlar için sağlık testleri yapmaktadır. İşyerlerinde bulunan, ısı, ışık, toz, duman, gaz, buhar, sis gibi fiziksel ve kimyasal maddeler, çalışanların sağlığı için belirli bir aralıkta bulunması gerekmektedir.  Bu aralık Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenmiş olup detaylarına burada bulunan yönetmelikten ulaşabilirsiniz. Ortamda bulunan mevcut fiziksel ve kimyasal maddelerin yoğunluğu ve miktarı belirli aralıklarla kalibre edilen hassas cihazlar ve yöntemler kullanılarak ölçülmektedir.  Ayrıca bu alanlarda çalışanların absorbe ettikleri kimyasallarda benzeri kan testleri ile ölçülebilmektedir. Daha detaylı bilgi için İSGÜM anasayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

İSGÜM’ ün hizmet verdiği bazı testler aşağıda belirtilmiştir.

Kontrol Belgesi

Gaz Kromatografi Analizi

Atomik Absorpsiyon Cihazı ile Kanda Kurşun Analizi

İşyeri Havasında Toz Numunesi Alma ve Gravimetrik Değerlendirilmesi

İşyeri Havasında Dedektör veya Tüp İle Anlık Gaz Ölçümü

İdrarda Fenol Analizi

Hava Akım Hızı Ölçümü

Lifsi Tozların Konsantrasyon Tayini

İşitme Testi (Odyometri)

Termal Konfor Şartlarının (Sıcaklık, Basınç, Bağıl Nem ve Hava Akım Hızı) Ölçümü

Foruier Transform İnfrared Spektrofotometresinde Serbest Silis Analizi

İdrarda Hippürik Asit Analizi

İdrarda TCA ( Triklororasetik) Analizi

Kişisel Gürültü Maruziyeti Ölçümü

Lifsi Tozların Tür Analizi

Elektrokardiyografi (EKG)

Tüm Vücut Titreşimi Kişisel Maruziyet Ölçümü

Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotografisinde Analiz

Kanda Kolesterol Tayini

El-Kol Titreşimi Kişisel

Kanda Albumin Tayini

Kanda Total Protein Tayini

Kanda ALP Tayini

Kanda ALT Tayini

Kanda AST Tayini

Kanda Üre Tayini

Kanda Ürik Asit Tayini

Kanda Kreatinin Tayini

Tam İdrar Tetkiki

Solunum Fonksiyon Testi

Tam Kan Sayımı

Sedimantasyon

Kontrol Belgesi

Kontrol Belgesi Düzeltme İşlemleri

Pnömokonyoz Değerlendirme Okuyucu Eğitimi

Pnömokonyoz Filmi Okuma

Tolien Analizi

İSGÜM Pnömokonyoz Okuyuculuğu Eğitimini Verir mi?

Pnomokonuoz, akciğerde inorganik tozların birikmesi ve buna karşılık oluşan doku reaksiyondur.  Kömür madeni gibi sürekli çalışma ortamında inorganik toz olan yerlerde çalışanlarda görülür. Yapılan akciğer testlerinin okunabilmesi uzman hekimler tarafından gerçekleşmektedir. Pnomkonyoz Okuyuculuğu eğitimi İSGÜM tarafından verilmektedir. Pnomoknyoz okuyuculuğu eğitimi için İSGÜM web sayfasından başvuru formu oluşturulabilir. İSGÜM kontrol belge sistemi ile takip edebilirsiniz.

İSGÜM Hangi Standartlara Uygun Hizmet Verir?

-TS EN ISO/IEC 17025 Test ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar Standardı  

-TÜRKAK rehber ve tebliğlerinin gereklilikleri

Laboratuar Yetkilendirmesini İSGÜM Mü Yapar?

Laboratuvar firmaları yetkilendirilirken İSGÜM ne başvuruda bulunurlar. Yetkilendirme için gerekli evraklar ve dikkat edilecek hususlar İSGÜM ana sayfasında bulunmaktadır.

Asbest Söküm Uzmanlığı Eğitimi Nedir? Asbest Söküm Uzmanlığı Eğitimini Kim Verir?

Asbest kullanımı üretimi, ithalatı ve ihracatı ülkemizde yasak olan izolasyon malzemesidir. Eski bina ve fabrikalarda bulunması sebebiyle uzman kişiler tarafından sökülmesi gerekmektedir. Bu nedenle İSGÜM asbest söküm uzmanı eğitimi vermektedir. Eğitim için gereklilikler ve başvuru tarihine İSGÜM den ulaşabilirsiniz.

Henüz bir yorum yazılmamış!

Bir Yorum Yazın!

26682

Karakter Limiti 400