C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Kimdir? Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?
Ekleyen: Web Master
Kategori: Genel
Görüntülenme: 1952
17 Eyl 2020

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Kimdir? Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nedir? C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Kimdir?

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gerekli koşulları sağlayan üniversite mezunlarının eğitim ve staj yaparak sınava girmesi ve sınav sonrası başarılı olanların kazanmış oldukları mesleki terimdir.

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

Mühendis, mimar veya teknik eleman,  Fen Edebiyat (Fizik, Kimya, Biyoloji ) mezunları ve İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü mezunları yetkilendirilen eğitim kurumlarında 180 saat uzaktan, 40 saat aktif olarak iş sağlığı ve güvenliği genel eğitim alınır ve eğitim sonrasında stajlarını tamamlarlar. C Sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine girenler sınava girmeye hak kazanırlar. İş kazaları ve meslek hastalıkları hakkında bilgi sahibi olunur. Yılda 2 kez yapılan sınava giren ve başarılı olanlar C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olurlar. Stajlarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili risk etmenleri tespit edilir.

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Belgesi Nasıl Alınır?

Sınavda başarılı olan adaylar belge ücretlerini Ziraat Bankasına ödeyerek isg-katip sisteminin aktif olmasını sağlayabilirler. İsg-Katip sistemine, sınavda başarılı olan C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı e-devlet şifresi ile giriş yaparak Belge/ Sertifika çıktısını alabilir.

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Kursu Nedir?

Yukarıda da belirtildiği gibi gerekli özelliklere sahip üniversite mezunları toplamda 220 saat iş sağlığı v güvenliği genel eğitim alarak, stajın tamamlanması ile beraber C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı sertifikası için sınava girmeye hak kazanırlar. Stajlarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili risk etmenleri tespit edilir. İş kazaları ve meslek hastalıkları hakkında bilgi sahibi olunur. Burada önemli olan nokta seçilen C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Kursu Bakanlık tarafından yetki verilen ve sertifikası iptal olmamış bir firma olmasıdır. Güncel olarak sertifika verilmesi ve iptali söz konusu olduğu için Bakanlığın sayfasından kontrol edilmelidir. İş güvenliği uzmanlığı için yetkili firmalarla çalışmanız gerekmektedir.

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Kursu yetkili firmalar için tiklayiniz . Buradan yetkilendirilmiş eğitim kurumları listesine ulaşabilirsiniz. Listede ayrıca işyeri hekimliği eğitimi veren kurumlarda mevcuttur.

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nerelerde Çalışabilir?

 ‘Az Tehlikeli’ olarak kabul edilen işyerlerinde ve Bakanlığın belirlemiş olduğu tarihe kadar ‘Tehlikeli’ sınıfta görev yapabilir. Ayrıca bu işletmelere hizmet veren OSGB firmalarında da çalışabilirler. Çalışma ortamı genel olarak hizmet verilen yerlerdir.

‘Az Tehlikeli’ sınıf olarak market, ofis, yiyecek satan yerler belirtilebilir. İşyerlerinin tehlike sınıfını bulmak için işyeri vergi levhasında belirtilen Ana faaliyet kodu (6 Haneli ) Bakanlığın yayınlamış olduğu tehlike sınıfı sorgulama listesine yerleştirilerek işyeri tehlike sınıfı bulunabilir.

İşyeri Tehlike Sınıfı Sorgulamak için tiklayiniz .

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Çalıştırmak Mecburi Midir?

30/06/2012 Tarih ve 28339 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güveliği Kanunu ile iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu getirilmiştir. İşyerinin tehlike sınıfı ‘Az tehlikeli’ ise işyeri C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı çalıştırır ya da çalıştıran bir OSGB firmasından hizmet alır. İş güvenliği uzmanı yer alan işyerlerinde dışarıdan tekrar hizmet alma mecburiyeti bulunmamaktadır.

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Tehlikeli Sınıfta Çalışabilir Mi?

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı, Bakanlığın belirttiği 01.07.2020 tarihine kadar ‘tehlikeli’ sınıfta çalışabilir. Bu tarih birkaç kez ertelenmiş olup ertelenmemesi durumunda uzman sadece ‘Az Tehlikeli’ olarak görülen çalışma ortamına hizmet verebilecektir.

Anadolu İş Güvenliği ve Tic. olarak İstanbul ve çevresine hizmet verebilmekteyiz. Özellikle Üsküdar, Kadıköy, Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla, Ümraniye sıklıkla çalışma yaptığımız yerlerdir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Mezunları C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olabilir Mi?

Evet, İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümünden mezun olan üniversite mezunları gerekli kurs ve stajlarını tamamlayarak C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı sınavına girmeye hak kazanırlar. iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olanlar  ‘Az tehlikeli’ sınıfta görev yapmaya başlayabilirler. Mezun olan öğrenciler iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgi sahibi olurlar. İlk yardım, iş sağlığı ve yangın söndürme gibi konularda da yüzeysel bilgiye sahip olurlar.

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı maaşı günümüzde 2500 TL  - 5000 TL arasındadır. Uzmanın sadece sertifikasını değerlendirmesi minimum kazanç elde etmesine neden olurken, işyerleri için başka faydalarda sağlaması maaşına olumlu katkı sağlayacaktır. Bu nedenle çok yönlü, insan ilişkileri iyi, çalışkan uzmanlar standartların üzerine çıkarak daha fazla kazanç sağlayabilirler.

Tüm iş kollarında olduğu gibi kazanç ya da maaş arz talep dengesi ile değişmektedir. Ülkemizin ekonomik durumunun daha iyiye gitmesi, üretimin, kalite ihtiyacının ve marka değerinin artması C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ihtiyacını arttırırken saydıklarımızın negatif yönde ilerlemesi ihtiyaç duyulan personel sayısını azaltacaktır. C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ihtiyacının artması ile uzman maaşları artarken ihtiyacın azalması ile maaş / kazanç düşecektir. İş güvenliği uzmanlığı geçmişi çok olmasa da Ülkemiz de uzun süre çalışma alanı olacak gibi görünmektedir. Uzmanlık belgesine sahip olanlar sonuç olarak daha iyi koşullara çalışmaktadır.

Hangi Bölümler C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İçin Avantajlıdır?

Yukarıda da belirttiğim gibi C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olarak çalışmanın yanında işletme için daha fazla fayda sağlayan bölümler ve çalışanlar daha avantajlı durumdadır. Bu sebeple hangi iş kolu daha geniş ise o sektör daha avantajlıdır. İnşaat Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Kimya Mühendisliği bölümlerinden mezun ayrıca C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı belgesine sahip olan üniversite mezunları daha avantajlı konumdadır. 

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Hizmeti Nerelere Verilebilir?

C Sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine girmiş ve başarılı olarak sertifika almaya hak kazanmış uzmanlar her yerde hizmet verebilirler. Anadolu İş Güvenliği ve Tic. olarak İstanbul ve çevresine hizmet verebilmekteyiz. Özellikle Üsküdar, Kadıköy, Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla, Ümraniye sıklıkla çalışma yaptığımız yerlerdir.

C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen mühendis, mimar veya teknik elemanlar, öncelikle eğitimlere katılır. C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olanlar, C sınıfı iş güvenliği uzmanı unvanını elde eder. Bunun dışında üniversitelerin İş Sağlığı ve Güvenliği bölümünden mezun olan kişiler de sınavda başarılı olmaları durumunda C sınıfı iş güvenliği uzmanı unvanını elde edebilir. İş güvenliği uzmanı iş sağlığı ile ilgili yapılan çalışmalardan da bilgi sahibi olmalıdır. Ayrıca ilk yardım, iş sağlığı, acil müdahale, yangın söndürme, tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı konularında yüzeysel bilgiye sahip olur. İşyeri hekimliği eğitimi de benzeri bir sertifika programına sahiptir.

İşverenlerin C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanında Bulunmasını Beklediği Nitelikler Nelerdir?

  • Dikkatli ve düzenli çalışmak,
  • İnsan ilişkileri
  • Askerlik hizmetini tamamlamış ya da muaf olmak,
  • Özverili çalışma ve işi sahiplenme
  • Ekip çalışmasına uygun olmak,
  • Risk değerlendirmesi gibi raporlama işlemlerini yapmak,
  • İş sağlığı ve güvenliği konusundaki yasal gelişmeleri, yeni teknoloji ve yaklaşımları takip etmek.

Henüz bir yorum yazılmamış!

Bir Yorum Yazın!

52007

Karakter Limiti 400