Çalışan Temsilcisi Kimdir ?
Ekleyen: Web Master
Kategori: Genel
Görüntülenme: 637
11 Eyl 2020

Çalışan Temsilcisi Kimdir ?

Çalışan Temsilcisi Kimdir ?

Çalışan temsilcisi 6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği Kanununda belirtilen ve çalışanlar arasından çeşitli kurallar ile seçilerek iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalara katılma, çalışmaları izleme, tekliflerde bulunma görevi verilen konusunda uzman çalışandır. İş güvenliği çalışmalarında çok önemli bir yere sahip olup risk analizi çalışmalarına da katılmaktadır.

İş Yerinde Çalışan temsilcisi Sayısı Kaç Olmalıdır ?

Çalışan temsilcisi sayısı iş yerinde yer alan toplam çalışan sayısına göre hesaplanmaktadır.

Buna göre bir iş yerinde çalışan sayısı;
* 2 ile 50 arasında ise 1,
* 51 ile 100 arasında ise 2,
* 101 ile 500 arasında ise 3,
* 501 ile 1000 arasında ise 4,
* 1001 ile 2000 arasında ise 5,
* 2001 ve üzerinde ise 6 çalışan temsilcisi seçilir.

Sendika Olması Durumunda Çalışan Temsilcisi Nasıl Belirlenir ?

İş yerinde sendika varsa sendika temsilcisi çalışan temsilcisi olur. Birden fazla sendika varsa sendika üyeleri oranında çalışan temsilcisi belirlenir. Oran hesabında yarım üzerindeki sayı 1 üste tamamlanırken yarım altındaki sayı 1 alta tamamlanır. Örnek vermek gerekirse;

1200 çalışanı bulunan bir iş yerinde A sendikasının 400 üyesi varken B Sendikasının 800 üyesi olduğunu varsayalım.

1200 çalışan için yukarıdaki tabloya göre 5 çalışan temsilcisi seçilecek olup

A Sendikası için (400/1200)*5 =1,67

A Sendikası için (800/1200)*5 =3,33 çalışan temsilcisi seçilir. A sendikası virgül sonrasında 0,5 i geçtiği için 1 üst sayıya tamamlanırken, B Sendikası 0,5 in altında kaldığı için 1 alt sayıya indirgenir. Sonuç olarak A sendikasının çalışan temsilci sayısı 2 olurken B Sendikasının 3 olur.


Çalışan Temsilcisi İş yerinde Hangi Çalışmalara Katılır ?

Yapılan tanımlamadan da anlaşılacağı gibi çalışan temsilcisine geniş yetkiler verilmiştir. Çalışmalara katılma, çalışmaları izleme, gerektiğinde tekliflerde bulunma, çalışanları temsil etme gibi görevler verilmiştir. Bunların dışında çalışan temsilcisi Risk Analizi hazırlanmasında yer alır.

Risk analizi hazırlanmasında işletme içerisinde bir ekip kurulur. Ekip üyeleri işveren, iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi, çalışan temsilcisi ve destek elemanıdır. Yaşanan kazalar ve karşılaşabilecek olan tehlikelere göre riskler belirlenir ve tehlike sırasında göre gerekli önlemler alınır.

Belirtilen görevlerin dışında çalışan temsilcisinin tespit ettiği aksaklıkları iş güvenliği uzmanına bildirmesi, çalışanlara gerektiğinde işbaşı eğitimi vermesi, saha kontrolü yapması, çalışanlara uyarılarda bulunması gibi görevlerde verilebilmektedir.

Sonuç olarak çalışan temsilcisi, iş güvenliği çalışmalarında büyük öneme sahip uzman personeldir. Prosedürün dışına çıkılarak gerçek anlamında gerekli çalışmaların yapılması işletmeye büyük faydalar sağlayacaktır.

Henüz bir yorum yazılmamış!

Bir Yorum Yazın!

82515

Karakter Limiti 400